۱۳۹۲ فروردین ۲۸, چهارشنبه

پس لرزه ای که آتشفشان تفتان را تکان داد

دقایقی قبل دومین پس لرزه به شدت 3.7 ریشتری شهرستان خاش در نزدیکی آتشفشان نیمه فعال تفتان را لرزاند. 

به گزارش مهر، پس از وقوع زمین لرزه 7.5 ریشتری در سراوان دو زمین لرزه روی داده است که نخستین آن با شدت 4.4 ریشتر در سراوان روی داد و دومین زمین لرزه در خاش در چند کیلومتری بزرگترین آتشفشان نیمه فعال ایران روی داده است. 

زمین لرزه خاش به شدت 3.7 ریشتر و در کانون 80 کیلومتری عمق زمین و ساعت 20 و 56 دقیقه روی داده است. 

مشخصات جغرافیایی این زمین لرزه که همچون دیگر زمین لرزه در عمق بالای زمین روی داده 62.9 درجه طول جغرافیایی و 28.17 درجه عرض جغرافیایی ثبت شده است.

این زمین لرزه هیچ خسارتی در برنداشته اما به دلیل نزدیکی با آتشفشان نیمه فعال تفتان حائز اهمیت است. 

تاکنون گزارشی در خصوص افزایش فعالیت آتش فشان تفتان دریافت نشده است و به گفته شاهدان عینی دود غلیظ گوگرد همچون روزهای عادی از دهانه این آتش فشان خارج می شود.

آتشفشان تفتان تا شهر خاش 50 کیلومتر فاصله دارد.


احتمال وقوع زلزله قویتر در ایران

استاد پیش‌کسوت زلزله شناسی کشور گفت: با وجود این که زمین لرزه در جنوب شرق کشور در مقایسه با منطقه زاگرس کم اتفاق می‌افتد ولی این منطقه استعداد وقوع زلزله تا مرز هشت ریشتر را هم دارد. 

دکتر بهرام عکاشه در گفت‌وگو با ایسنا با بیان این‌که زلزله خیزی منطقه مکران متفاوت از زلزله خیزی منطقه زاگرس است افزود: به عقیده من مسبب زلزله 7.5 ریشتری گسل سراوان است که طول آن بیش از 200 کیلومتر است که تقریبا 80 سال پیش زمین لرزه‌ای به بزرگی حدود هشت ریشتر در این منطقه اتفاق افتاده است. 

این استاد پیشکسوت زلزله شناسی ادامه داد: این موضوع نشان می دهد که منطقه در زلزله خیزی کم سابقه نیست و جای تعجب ندارد که زمین لرزه‌ای به بزرگی 7.5 ریشتر در منطقه بین خاش و سراوان رخ دهد. 

به گفته عکاشه، به دلیل این‌که پایگاه لرزه نگاری در طول دهه‌های گذشته در این منطقه نبوده است اطلاعات ریز زمین لرزه‌ای از آن نداریم. 

وی تصریح کرد: منطقه سراوان، خاش و زاهدان از جمله مناطق زلزله خیز کشور هستند و عموما گسل‌های آن به شکل شمال غرب و جنوب شرقی است که بسیار گسل‌های توانمندی هستند. 

این استاد پیشکسوت زلزله شناسی خاطرنشان کرد: شعاع احساس زمین لرزه سراوان بسیار زیاد است البته چون این منطقه دارای دانسیته جمعیت کمی است خسارات جانی آن در مقایسه با زلزله به مراتب کمتر خواهد بود اما از سوی دیگر با توجه به این‌که اکثر منازل این منطقه روستایی است فوق العاده کم مقاومت هستند. 

عکاشه در خصوص علت عدم احساس زمین لرزه سراوان در شهرهایی منثل تهران با وجود احساس شدن آن در هند و پاکستان خاطرنشان کرد: گسل های این زلزله به سمت شمال غرب و جنوب شرق گسترش یافته اند و چون انرژی در امتداد گسل حرکت می کند بنابراین کشورهای مانند افغانستان و پاکستان و شمال منطقه مانند خراسان زمین لرزه را احساس کرده اند. 

وی گفت: عامل این زلزله حرکت شبه قاره هند است که به سمت شمال غرب فشار وارد می کند در حالی که عامل زلزله های بوشهر و منطقه حرکت شبه جزیره عربستان به سمت شمال شرق است از سوی دیگر حدفاصل بین شرق و غرب بندرعباس، کرمان و بم است که این خط را جدا می کند. به همین دلیل زلزله خیزی این سه منطقه به سمت غرب کاملا متفاوت از منطقه شرق مانند سراوان، زاهدان و چابهار است. 

عکاشه درباره زلزله های اخیر جنوب کشور گفت: این منطقه تحت فشارهای زمین ساختی است و زمانیکه نیروهای تجمع یافته، بیش از مقاومت گسلها باشند دوباره فعال خواهند شد.