۱۳۹۲ مرداد ۲۲, سه‌شنبه

خراسان شمالی در معرض خشکسالی است

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی با اشاره به کاهش بارندگی در این استان گفت: اگر روند بارندگی‌ها به همین منوال ادامه یابد شاهد بروز خشکسالی خفیف در استان خواهیم بود. 

به گزارش خبرنگار قدس آنلاین از بجنورد، "مهندس جوادمشکینی" تصریح کرد: میزان بارندگی درسال آبی جاری (مهرماه گذشته تاکنون) در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 25 درصد و درمقایسه با بلندمدت 6 درصد کاهش داشته است.



وی همچنین از کاهش آب رودخانه‌های استان خبر داد و گفت: هر چند کاهش بارندگی‌ها، سهم مهمی در کاهش حجم آبهای سطحی استان دارد اما افزایش سطح زیرکشت زمین‌های کشاورزی و نیز تبدیل مزارع دیم به آبی و یا تبدیل اراضی زراعی به باغی که با افزایش نیاز به مصرف آب همراه است، در نهایت منجر به کاهش میزان آبدهی رودخانه‌ها شده است.

وی افزود: استخرهای ذخیره آب که برای تامین آب مورد نیاز کشاورزان ایجاد می شود نیز باعث شده تا علاوه بر اضافه برداشت از رودخانه ها، بخش قابل توجهی از منابع آبی بوسیله تبخیر هدررود.

وی با اشاره به تغذیه بخشی از رودخانه‌ها توسط چشمه‌ها، گفت: بخش زیادی از چشمه‌های استان نیز به علت برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، کم آب و یا خشک شده و به دنبال آن آبدهی رودخانه‌ها نیز تحت شعاع قرار گرفته است.

وی درباره نقش سدها در کاهش میزان سطح آب‌های سطحی گفت: سدها تنها نقش کنترلی منابع آب را دارند و تنظیم کننده منابع آبی هستند بنابراین تاثیر چشمگیری در کاهش میزان آبدهی رودخانه ها ندارند.

مدیردفترمطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی با اشاره به اینکه عوامل زیادی می توانند در بهبود وضعیت آب استان دخیل باشند تصریح کرد: استفاده از شیوه های نوین و اجرای سیستمهای مدرن آبیاری، تنظیم کشت و بازار مصرف با شرایط منطقه ای، جلوگیری از تبدیل اراضی دیم به آبی، توزیع عادلانه آب و تعیین سهم حقابه بران و یکپارچه سازی زمین‌های کشاورزی را می توان از جمله این راهکارها نام برد.

مهندس جواد مشکینی گفت: رعایت حق آبه زیست محیطی، کنترل مصرف آب و جلوگیری از اتلاف آن و توجه جدی تر به مسایل آب استان در شورای آب و کشاورزی استان نیز از جمله مهمترین راهکارهای موجود برای رفع چالشهای منابع آب استان هستند.