۱۳۹۱ اردیبهشت ۲۰, چهارشنبه

ناخشنودی وسیع افغانها از دخالت رژیم در امور داخلی افغانستان



رادیو فرانسه: بدنبال درخواست سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل از رئیس مجلس سنای افغانستان مبنی بر مخالفت با قرارداد راهبردی میان آمریکا و افغانستان، این روزها اعتراضات فراوانی علیه این اظهارات در محافل سیاسی افغانستان و نیز مطبوعات این کشور براه افتاده است.

بنا به روایت " نثار حارث"- سناتور کابل در مجلس سنای افغانستان که خود در جلسه گفتگو میان سفیر ایران- ابوالفضل ظهره وند و رئیس مجلس سنا- فضل الهادی مسلم یار، حضور داشته است، سفیر ایران تهدید کرده است که «در صورت تأیید پیمان راهبردی توسط پارلمان افغانستان ، ایران افغانی های مقیم آن کشور را اخراج خواهد کرد».

در حالیکه روز گذشته رئیس مجلس سنای افغانستان اظهارات سفیر ایران را غیر مسئولانه و نیز مخالف موازین دیپلماتیک و حسن همجواری نامیده بود، امروز خبر رسید که مجلس نمایندگان افغانستان نیز در این باره واکنش تندی داشته است و بسیاری از نمایندگان نسبت به این مداخلات ایران اظهار ناخشنودی کرده اند.
نمایندگان مجلس همچنین از وزارت خارجه افغانستان خواسته اند که سفیر ایران را احضار کرده و از او در باره اظهاراتش توضیح بخواهد .

رنگین دادفر- سپنتا مشاور امنیت ملی افغانستان، در سفرش به هرات در گفتگوئی با خبر نگاران توضیح داد که کشورهای همسایه افغانستان نباید نسبت به این قرارداد نگران باشند. او تآکید کرد که افغانستان خواستار سیاست تقابل با ایران نیست و می خواهد با این کشور روابط دوستانه داشته باشد.
مشاور امنیت ملی افغانستان، همچنین توضیح داد که آنها قبلاً چندین بار در مورد این پیمان راهبردی با کشور های منطقه از جمله ایران پاکستان، چین و روسیه گفتگو کرده اند.

علاوه بر سفیر ایران در افغانستان، رامین مهمان پرست- سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز از این توافق نامه میان آمریکا و افغانستان انتقاد کرده و گفته است که این پیمان نه فقط ثبات را در منطقه تأمین نخواهد کرد، بلکه خود باعث ناامنی در منطقه خواهد شد.

***

در گفتگوئی با شاه حسین مرتضوی روزنامه نگار و تحلیلگر مقیم کابل ، او با اشاره به موج اعتراضات علیه اقدام مداخله جویانه سفیر ایران ، معتقد است که در ده سال اخیر ، این هفته یکی از شدیدترین فضاهای ضد ایرانی در افغانستان احساس میشد.

او فکر می کند که سفیر ایران دچار یک اشتباه سیاسی شده و احتمالاً دستاورد های دهسال گذشته این سفارت خانه در افغانستان، در میان افکار عمومی از دست رفته است.

حسین مرتضوی توضیح می دهد که رسانه های تصویری، چاپی و وب سایت ها، بخش بیشتری از وقت خود را به تحلیل این اظهارات پرداخته اند و فضا کاملاً ضد ایرانی است.