۱۳۸۹ مهر ۶, سه‌شنبه

تولید صنایع نساجی تا 10 روز دیگر متوقف می‌شود

انجمن صنایع نساجی ایران ضمن هشدار نسبت به عواقب ممنوعیت واردات پنبه به کشور، از توقف تولید صنایع نساجی در صورت عدم رفع فوری این ممنوعیت تا 10 روز آینده خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا حائری دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با بیان این مطلب گفت: در شرایط کنونی استمداد صنایع نساجی از دولت و به ویژه شخص رئیس جمهوری این است که در راستای جلوگیری از بروز چالشهای جدی در صنایع نساجی کشور این محدودیت را لغو و به منظور حمایت بیشتر از این صنعت و رقابت پذیری واحدهای تولیدی، حتی واردات پنبه از دیگر کشورها را نیز آزاد کند.
وی افزود: به تازگی درخواست وزیر جهاد کشاورزی از وزیر بازرگانی مبنی بر لزوم اخذ مجوز از وزارت تابعه ایشان برای واردات پنبه نگرانی های عمده ای را در بین فعالان صنعت نساجی ایجاد کرده و موجب سردرگمی آنان شده است.
به گفته حائری، انتظار می رود وزارت جهاد کشاورزی پنبه را در بین محصولات استراتژیک قرار دهد، زیرا پنبه برای صنایع نساجی مثابه خون جاری در رگ های انسان است و با محدودیت واردات آن بخش عمده ای از صنعت نساجی کشور فلج می شود.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران بیان کرد: در حال حاضر نیاز سالانه صنایع نساجی به پنبه حداقل 150 هزار تن برآورد می شود و در عین حال تولید سال جاری پنبه کشور در خوش بینانه ترین شرایط به 50 هزار تن بالغ خواهد شد. از این رو درخواست وزیر جهاد کشاورزی به منظور اخذ مجوز برای واردات پنبه که یک کالای استراتژیک محسوب می شود صحیح نبوده و قراردادن این محصول در کنار سایر کالاهای غیر ضروری عملی اشتباه است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه پنبه یک محصول فصلی است، هم اکنون ذخیر پنبه واحدهای ریسندگی کشور رو به اتمام است و ظرف 10 روز آینده پنبه ای برای ادامه فعالیت این واحدها وجود نخواهد داشت.
حائری پیش بینی کرد: به زودی بازار سیاه پنبه نیز در کشور شکل خواهد گرفت و در پی سوداگری عده ای افراد سودجود، قیمت تمام شده تولیدات داخلی رشد فزاینده ای را دنبال می کند.
دبیر انجمن صنایع نساجی اضافه کرد: همچنین افزایش نرخ جهانی پنبه به دلیل کاهش تولید آن در جهان ناشی از سیل در کشورهای پاکستان و چین، صنایع نساجی را بیش از پیش با مشکل تهیه پنبه روبرو کرده و از سوی دیگر سایرمحدودیتهای واردات پنبه از قبیل نرخ تعرفه 10 درصدی و محدودیت واردات پنبه از تمامی نقاط پنبه خیز دنیا به دلیل داشتن آفات نباتی و آفت کرم سرخ بر مشکلات صنایع افزوده است.
محمد مروج حسینی رئیس انجمن صنایع نساجی ایران نیز در این نشست گفت: با توجه به آغاز برداشت پنبه از مزارع داخل کشور و به رغم تعیین نرخ تضمینی 7500 ریال برای هر کیلو وش، این محصول به قیمتهایی بیش از 10 هزار ریال خرید و فروش می شود و این امر موجب افزایش قیمت پنبه محلوج تا هر کیلوگرم 28 هزار ریال خواهد شد.
به گفته وی، چنانچه دولت اعلام کرده اگر قرار باشد قانون هدفمند سازی یارانه ها نیز در نیمه دوم سال جاری اجرایی شود معلوم نیست چه بر سر صنایع ریسندگی و صنعت نساجی و قیمت تمام شده محصولات آن خواهد آمد.
مروج در همین حال باید به این موضوع اشاره داشت که سطح زیرکشت پنبه طی سال های اخیر همواره کاهش یافته و صنعت نساجی کشور برای تامین دو سوم نیاز خود به پنبه نیازمند واردات است.
رئیس انجمن صنایع نساجی ایران متذکر شد: طی سال های گذشته نیز به بهانه وجود آفت کرم سرخ، واردات پنبه از دیگر کشورها ممنوع شده و تولیدکنندگان ایرانی مجاز هستند فقط از کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان پنبه وارد کنند.
وی اضافه کرد: در حالی که سالنه 20 میلیون تن پنبه در جهان تولید می شود و بالغ بر 8 میلیون تن از آن بین کشورهای مختلف دنیا تجارت می شود، نمی توان انتظار داشت که کل پنبه های تولیدی جهان به این آفت آلوده باشد.
مروج بیان کرد: از طرفی سیاست دولت ازبکستان به عنوان عمده ترین تامین کننده پنبه ایران(حدود 40 درصد) در جهت ایجاد ارزش افزوده بیشتر از پنبه و احداث کارخانجات ریسندگی و تبدیل پنبه به انواع نخ، مشکلاتی را برای مشتریان ایرانی این کشور ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: در همین حال عدم رغبت برخی کشورها نسبت به فروش پنبه در حجم های کوچک به ایران همگی موجب بروز بحران قریب الوقوع در صنایع ریسندگی پنبه ای کشور شده و به طور حتم تاثیر خود را بر روی سایر رشته های نساجی نیز خواهد گذاشت.
رئیس انجمن صنایع نساجی با اشاره به اینکه هم اکنون کشورمان با انواع محدودیتهای بین المللی روبرو است، تاکید کرد: مسئولان باید به منظور مقابله با آثار این محدودیتها و در جهت تسهیل تامین مواد اولیه صنایع کشور گام بردارند و از ایجاد محدودیتهای بیشتر خودداری کنند. در عین حال، درخواست انجمن صنایع نساجی ایران حذف فوری ردیف تعرفه ای پنبه از نامه اخیر وزیر جهاد کشاورزی و حذف محدودیت های ناشی از ممنوعیت واردات آزاد پنبه از تمام نقاط جهان است.
مروج اضافه کرد: در چنین شرایطی چنانچه وزارت جهاد کشاورزی قصد حمایت از تولید داخلی را دارد، باید در مرحله اول تدابیری برای تامین نیاز واحد های نساجی کشور به پنبه اتخاذ کند و از سوی دیگر با دیگر مکانیزم های حمایتی کشاورزان را نسبت به افزایش سطح زیرکشت پنبه ترغیب کند. پیشنهاد مشخص انجمن صنایع نساجی ایران طی سال های اخیر این بوده است که بابت هر یک کیلوگرم تولید وش پنبه 150 تومان یارانه به کشاورز پرداخت شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در همین حال زمینه توسعه مکانیزاسیون در کاشت پنبه فراهم شود، زیرا اجرای مکانیزاسیون در مزارع کوچک امکان پذیر نیست و در حال حاضر نیز 90 درصد برداشت پنبه کشور به صورت سنتی تولید می شود. در حال حاضر بسیاری از کشورهای دنیا به پنبه کاران در بخش کاشت و صادارت یارانه می دهند، اما در ایران به دلیل عدم حمایت از پنبه کاران تولید پنبه هر سال کاهش می یابد.