۱۳۹۱ آذر ۲۳, پنجشنبه

' تولید خودرو در ایران تقریبا نصف شده است '


بی بی سی : در ادامه روند نزولی تولید در صنعت خودروسازی ایران، میزان کاهش تولید در ماه های اخیر شتاب بیشتری گرفته است.
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشته است که طی هشت ماه اول سال جاری شمسی، میزان تولید انواع خودرو نسبت به مدت مشابه سال قبل ٤٥.٤ (چهل و پنج و چهاردهم) درصد کاهش داشته و به ٦٠٦ هزار و ٣٧١ دستگاه تنزل کرده است.

براساس این گزارش، میزان تولید انواع خودرو در آبان ماه سال جاری ٧١ هزار و ٧٣٢ دستگاه بود که کاهشی حدود ٥٥ درصد را نسبت به تولید در مدت مشابه سال قبل نشان می داد.
در هشت ماه اول امسال، تولید خودرو سواری به ٥٢٣ هزار و ٥٧١ دستگاه رسید که ٤٥.٥ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بود در حالیکه تولید وانت با حدود ٤٣.٨ درصد کاهش به ٦٩ هزار و ١٥٢ دستگاه رسید.
آمار منتشر شده توسط خبرگزاری فارس حاکی از افت حدود ٩٥ درصد در تولید مینی‌بوس و میدل‌بوس است که رقم تولید آن در هشت ماه اول سال شمسی جاری تنها ١٣٢ دستگاه بوده است.
براساس این گزارش تولید اتوبوس، کامیونت، کامیون و کشنده در این مدت نسبت به سال گذشته به ترتیب ٦٣.٣ و ٤٢.٦ درصد تنزل داشته و به نوشته فارس، تولید ون، آمبولانس و ماشین آتش نشانی در این هشت ماه کلا متوقف بوده است.
این گزارش همچنین شامل میزان تولید خودرو سواری به تفکیک سازندگان ایرانی است که نشان می دهد در هشت ماه اول سال جاری، سطح تولید در شرکت ایران خودرو بیش از ٤٥ درصد نسبت به همین مدت در سال گذشته کاهش یافت و به ٢٣٤ هزار و ٥١٨ دستگاه تنزل کرد در حالیکه کاهش تولید این شرکت در آبان ماه امسال نسبت به آبان ماه سال گذشته ٦٤.٧درصد بود.

شرکت ایران خودرو (ایران ناسیونال سابق) از جمله قدیمی ترین و بزرگترین خودروسازان ایران است که در تولید انواع خودرو سواری، صنعتی و تجاری فعالیت دارد.
در مورد خودرو سواری ساخت شرکت سایپا، که آن هم از خودروسازان قدیمی و عمده ایران محسوب می شود، افت تولید هشت ماهه به ٥١.٤ درصد رسید و تولید این شرکت در مجموع به ١٤١ هزار و ٢٣٨ دستگاه کاهش یافت.
در این مدت، شرکت پارس خوردو نیز در زمینه ساخت خودرو سواری با افت حدود ٥٠ درصد نسبت به هشت ماهه اول سال ١٣٩٠ مواجه بود و کل تولید آن از ١٠٩ هزار و ٣٢٦دستگاه فراتر نرفت.
کاهش تولید خودرو در ایران طی ماه های اخیر تحولی غیرعادی نیست و این روند نزولی دست کم از اوایل سال جاری ادامه داشته اما به نظر می رسد که با گذشت زمان، شتاب بیشتری گرفته در حالیکه قیمت این کالا نیز مانند اکثر کالاهای دیگر، رو به افزایش بوده است.

محدودیت اقتصادی و روند نزولی تولید
در فروردین ماه سال جاری، خبرنامه عصر خودرو به نقل از خبرگزاری ایسنا از "کاهش بی سابقه تولید خودرو در ایران" خبر داد و گفت که تولید انواع خودرو در اولین ماه سال ١٣٩١ نسبت به سال گذشته، حدود ٣٣ درصد کمتر شده و "به پائین ترین سطح خود طی سه سال اخیر" رسیده است.
وی میزان کاهش را در دو دهه اخیر بی سابقه خواند.

در آن زمان، دبیر انجمن خودروسازان دلیل این کاهش را "مجموعه ای از عوامل داخلی و خارجی" عنوان کرد و گفت که کمبود منابع مالی باعث مشکلاتی در زمینه تامین قطعات از داخل شده و همچنین برخی مشکلات خارجی ورود مواد اولیه مورد نیاز قطعه سازان را تحت تاثیر قرار داده است.
همچنین، در تیرماه امسال، روزنامه همشهری اظهارات دبیر انجمن خودروسازان ایران را منتشر کرد که با اعلام کاهش ٣٦ درصدی در تولید خودرو طی سه ماهه اول سال، نسبت به "ادامه وضعیت فعلی" هشدار داده بود.
وی یکی از دلایل اصلی کاهش خودرو را کمبود نقدینگی اعلام کرد و اظهار داشت که در صورت تخصیص سریع اعتبارات لازم، "به تدریج شیب کاهش تولید کمتر خواهد شد و در غیر اینصورت، روند کاهش تولید با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت."
ایران از اوایل سال میلادی جاری با تشدید تحریم بین المللی مواجه بوده که از جمله شامل تحریم ارتباط بانکی و صادرات نفتی توسط برخی کشورهای غربی بوده است. این محدودیت ها ظاهرا نه تنها درآمدهای نفتی را کاهش داده بلکه موانعی را نیز بر سر راه دریافت عواید حاصل از صادرات و همچنین مبادلات بانکی مربوط به واردات ایجاد کرده است.
این وضعیت به کمبود قابل توجه انواع کالاهای وارداتی از جمله برخی اقلام مصرفی اساسی و تجهیزات و مواد اولیه منجر شده و بر سطح تولید داخلی، از جمله در بخش قطعه سازی خودرو، تاثیر منفی گذاشته است.
بخشی از فعالیت صنعت خودروسازی در ایران شامل مونتاژ قطعات وارداتی است اما حتی در کشورهای عمده سازنده خودرو هم، ادامه فعالیت این صنعت مستلزم دسترسی به قطعات و تجهیزاتی است که به دلایل اقتصادی و فنی، معمولا از دیگر کشورها وارد می شود. به این ترتیب، ادامه تولید مستلزم دسترسی به ارز کافی است.
این هفته گزارش شد که خودروسازی زاگرس مستقر در لرستان، که بزرگترین خودروساز بخش خصوصی محسوب می شده، تعطیل و ٤٠٠ کارگر شاغل در آن بیکار شده اند.
این خبر باعث تشدید نگرانی در مورد ادامه فعالیت موسسات تولیدی ایران و سرنوشت کارگران آنها شد.